05.05.2014

Makaron z warzywami

Jako, że obecnie zakupy robimy co sobotę to w okolicach czwartku, piątku nasze zapasy zaczynają się poważnie kurczyć i musimy gotować z tego co zostało. Tym razem mieliśmy ochotę na jakiś makaron z warzywami. W lodówce ze świeżych warzyw pozostały nam jedynie dwie papryki, a z mrożonek marchewka oraz resztki brokuła. Po ich połączeniu wyszedł nam taki marchewkowo- paprykowy sos. Ostały się także puszki pomidorów krojonych i kukurydzy, więc też wylądowały w garnku (w sensie pomidory oraz kukurydza, nie puszki :)). Tak się złożyło, że większość składników była w barwach żółtych więc wyszło takie słoneczne, można by powiedzieć letnie danie :)


Składniki:
  • 2 żółte papryki;
  • ok. 200g mrożonej marchewki (oczywiście można dać świeżą);
  • kilka różyczek mrożonego brokuła (lub świeżego);
  • puszka kukurydzy konserwowej;
  • puszka pomidorów krojonych;
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • oliwa z oliwek do smażenia;
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, ostra papryka i co kto lubi :)
  • mielone migdały (jako posypka, zamiast parmezanu).

Sposób przygotowania:
Podsmażamy na oliwie pokrojoną cebulę i paprykę. Po chwili dorzucamy zmiażdżony czosnek, marchewkę, brokuła oraz kukurydzę. Zalewamy wszystko pomidorami z puszki, przyprawiamy, a następnie dusimy pod przykryciem ok. 20 min. aż warzywa zmiękną. My zjedliśmy z włoskim makaronem caserecce, ale pasowałby także ryż, kasza, kuskus...co kto lubi :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...