02.05.2014

Twarożek z tofu

Z każdą kolejną potrawą jaką robimy z tofu bardziej doceniamy ten produkt :) Tym razem zakupiliśmy naturalne tofu, ale innej firmy niż zazwyczaj i było trochę miększe oraz wilgotniejsze. Od razu pomyśleliśmy, że będzie idealne, aby zrobić z niego coś na wzór twarożku z białego sera jaki zawsze lubiliśmy z dodatkiem ogórka, rzodkiewki oraz szczypiorku. Pogrzebaliśmy trochę w sieci w celu znalezienia podobnych przepisów i w ten oto sposób powstał "twarożek", który z pewnością na stałe zagości w naszym menu. Wyszedł przepyszny, ale na pewno będzie lepszy latem z ogórkiem gruntowym i szczypiorkiem z domowego bio ogródka :)

 
Składniki:
  • 200g naturalnego miękkiego tofu;
  • trochę mleka sojowego (aby rozrzedzić konsystencję);
  • garść drobno posiekanego szczypiorku;
  • 1 mały ogórek;
  • kilka rzodkiewek;
  • sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Do blendera wrzucamy rzodkiewkę oraz ogórka i miksujemy (można oczywiście drobno pokroić, ale nam się nie chciało). Dodajemy tofu, szczypiorek, mleko sojowe i przyprawy. Jeszcze raz blenderujemy wszystko, aż tofu połączy się z mlekiem i "twarożek" gotowy.
Prosto, szybko, zdrowo i smacznie!


3 komentarze:

  1. Wygląda naprawdę smacznie...

    I chyba zostanie opatentowane w naszej kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie polecamy :) A Wasza stroną super! Wielu wspaniałych przygód życzymy!Pozdrawiamy

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...