02.07.2014

Fasola z ryżem - prosto i smacznie

Ostatnio nie gotujemy skomplikowanych i czasochłonnych posiłków. Jak już coś robimy to w większej ilości i potem dwa dni to wykorzystujemy. Tak było tym razem w przypadku fasolki zielonej (masłowej), której nagotowaliśmy cały gar (prawie 2 kg). Zjedliśmy trochę tak po prostu z solą jako przekąskę, a następnego dnia z dodatkiem ryżu.


Składniki:
  • ok. 500g fasolki zielonej;
  • 1 żółta papryka;
  • 1 cebula;
  • 1-2 ząbki czosnku;
  • oliwa z oliwek do smażenia;
  • sól, pieprz, papryka ostra, oregano, bazylia itp.
  • ryż basmati (i trochę kurkumy do zabarwienia ryżu);
Sposób przygotowania:
Podsmażamy na patelni cebulę. Po chwili dodajemy drobno pokrojony czosnek oraz paprykę. Smażymy 2-3 minuty i dodajemy ugotowaną wcześniej fasolkę. Przyprawiamy i dusimy do momentu, aż papryka zmięknie. My zjedliśmy z dodatkiem ryżu basmati doprawionego kurkumą, ale równie dobrze fasola smakowałaby z kaszą, makaronem, ziemniakami lub po prostu z kromką chleba :)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...