06.07.2014

Fasolka szparagowa w pomidorach

Kolejna propozycja na smaczny obiad: fasolka szparagowa w pomidorach + ryż. Nagotowaliśmy sporo zielonej fasolki, która gościła w naszym menu przez dwa dni. Po ugotowaniu zjedliśmy trochę z sama solą (pychota), następnie przygotowaliśmy prowiant na pole, a następnego dnia fasolka wylądowała na patelni w towarzystwie cebuli, czosnku, pomidorów oraz pietruchy.
Ale skoncentrujmy się na przepisie na fasolkę w pomidorach:
  
Składniki:
  • około 500g zielonej fasolki szparagowej;
  • puszka krojonych pomidorów;
  • 1 cebula;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • spora garść natki pietruszki;
  • sól, pieprz, papryka mielona,
  • oliwa z oliwek do smażenia.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy pokrojoną cebulę, a po chwili drobno posiekany (lub zmiażdżony) czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową oraz pomidory. Doprawiamy do smaku i dusimy około 10 minut. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i po kilku minutach zdejmujemy z ognia.
Tym razem zjedliśmy fasolkę z ryżem basmati, ale równie dobrze smakuje z chlebem lub solo.


A poniżej nasz posiłek podczas przerwy na polu :) Fasolka szparagowa z rzodkiewką, rzepą, pomidorami koktajlowymi oraz ryżowe styropiany z pasta paprykową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...