05.07.2014

Wegański bigos + kotlety pieczarkowe

Trochę ostatnio mamy zaległości w ogarnianiu zdjęć oraz wpisów, co nie znaczy, że przestaliśmy gotować :). Postaramy się jednak jak najszybciej uzupełnić bloga przepisami z minionych dni. Jako pierwszą potrawę proponujemy zestaw: ziemniaki z koperkiem + kotlet z pieczarek + wegański bigos (lub jak kto woli duszona kapusta) :)
Zacznijmy od kotletów:


 

Składniki:
  • duże pieczarki (ilość zależy oczywiście od tego ile chcemy zjeść i ile osób wykarmić);
  • mąka z ciecierzycy;
  • trochę ciepłej wody;
  • sól, pieprz i inne ulubione przyprawy;
  • oliwa z oliwek do smażenia.
Sposób przygotowania:
Kroimy kapelusze dużych pieczarek na pół (odcinamy nóżki i czubki). Przyprawiamy solą oraz pieprzem (i czym kto chce jeszcze). Mąkę z ciecierzycy mieszamy z wodą oraz szczyptą soli, aż powstanie masa podobna do gęstej masy na naleśniki. Obtaczamy w cieście pieczarki i wrzucamy na rozgrzana patelnię. Smażymy do momentu, aż pieczarki się zarumienią. Następnie pyszne kotlety pieczarkowe lądują na talerzu.

Przejdźmy teraz do wegańskiego bigosu (zrobiliśmy go 2 dni wcześniej):


 

Składniki:
  • 500g kapusty kiszonej (kupiliśmy we francuskim Lidlu taką na styl alzacki z białym winem Riesling – bardzo dobra);
  • 500g białej kapusty;
  • 3-4 pieczarki;
  • sól, pieprz, papryka ostra mielona;
  • 3-4 śliwki suszone;
  • oliwa z oliwek do smażenia.
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na kilka minut pokrojone pieczarki. Dodajemy kapustę kiszoną oraz poszatkowaną białą kapustę. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą, papryką mieloną oraz suszonymi śliwkami. Dusimy pod przykryciem około 30 minut od czasu do czasu mieszając.
Trzeba przyznać, że nigdy nie jedliśmy lepszego "bigosu". Może to za sprawą tej kiszonki z Lidla :)

Do tego wszystkiego ziemniaki z koperkiem i tak powstał obiad idealny!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...