03.08.2014

Paprykowo-pomidorowa salsa

Dziś przepis na pyszną i kolorową salsę. Zrobiliśmy ją na wczorajszego grilla i pasowała idealnie.


Składniki:
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 zielona papryka;
  • 1 żółta papryka;
  • 3-4 dojrzałe pomidory (my użyliśmy malinowych);
  • 2 małe cebule;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergin (użyliśmy niefiltrowanej);
  • garść natki pietruszki;
  • 2-3 łyżki czerwonego octu winnego;
  • sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Paprykę, cebulę oraz pomidory (obrane ze skórki) kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, ocet, oliwę oraz posiekana natkę pietruszki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po wyjęciu można zlać nadmiar wody. Salsa idealnie pasuje jako dodatek do grillowanych potraw (oczywiście wegańskich :)). Smacznego!


A na naszym grillu znalazły się cukinie, bakłażany, pieczarki, papryka oraz tofu. Wszystko leżało wcześniej parę godzin w marynacie z: sosu sojowego, oliwy, czosnku, chili, musztardy oraz syropu z agawy. Pychota!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...