04.08.2014

Pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami

W końcu postanowiliśmy zrobić po raz pierwszy pastę ze słonecznika. Przepis łatwy i szybki, a smak pyszny. Polecamy!


Składniki:
  • szklanka ziaren słonecznika (wcześniej moczonych kilka godzin);
  • 5-6 sztuk suszonych pomidorów z zalewy;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki suszonej bazylii (lub kilka listków świeżej);
  • sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Namoczone przez noc ziarna słonecznika odlewamy i przekładamy do blendera. Dodajemy suszone pomidory, przyprawy oraz trochę oliwy z pomidorów. Wszystko miksujemy na gładką masę (można dodać trochę wody w celu rozrzedzenia konsystencji).

6 komentarzy:

  1. tą pastę robiłam i zdecydowanie zagości u mnie na stałe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas także zagości na stałe (czasem może w innych wersjach smakowych) :)

      Usuń
  2. marysia kiedyś zrobiła w odwrotnych proporcjach- pastę z pomidorów z dodatkiem słonecznika. i świeżą bazylią:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbujemy w taki sposób również :) Właśnie włączyliśmy suszarkę pełną słodziutkich pomidorów. Robimy zapasy na zimę :)

      Usuń
  3. Nie wiadomo tylko, ile tej bazylii dodać :) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy od upodobań, ale my daliśmy około 2 łyżeczek suszonej. Pozdrawiamy :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...