15.08.2014

Wegańska lazania idealna

Jak ostatnio pisaliśmy pichcimy teraz sporo potraw z piekarnika, jednak od momentu przejścia na weganizm nie robiliśmy jeszcze lubianej przez nas wcześniej pysznej, włoskiej lazanii. Tym razem postanowiliśmy w końcu zabrać się za tą potrawę i przerobić ją na wersję wegańską. Zdecydowanie nie jest to szybkie danie, ale efekt wyszedł znakomity. Za sprawą beszamelu oraz granulatu sojowego lazania smakiem nie odbiegała od tej tradycyjnej (z mięsem, serem, masłem).
A więc po kolei:

Składniki na farsz:
  • opakowanie granulatu sojowego (200g);
  • 1 duża cebula;
  • puszka pomidorów krojonych (polecamy te z firmy Mutti);
  • 1 czerwona papryka;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • sól, pieprz, ostra papryka, bazylia, oregano;
  • oliwa z oliwek do smażenia.
Sposób przygotowania:
Granulat sojowy gotujemy kilka minut w osolonej wodzie (lub w bulionie warzywnym), następnie odcedzamy i odstawiamy na bok. Na rozgrzanej oliwie smażymy drobno pokrojoną cebulę, paprykę oraz czosnek. Dodajemy granulat i zalewamy pomidorami z puszki. Przyprawiamy do smaku i dusimy około 15 minut.
Farsz gotowy :)

Teraz czas na przygotowanie beszamelu:

Składniki na sos:
  • 500 ml mleka roślinnego;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek;
  • łyżeczka płatków drożdżowych;
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
Podgrzewamy mleko z przyprawami (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek). Odstawiamy z ognia i odcedzamy. Na rozgrzanej oliwie robimy zasmażkę z mąki mieszając do czasu, aż mąka się zarumieni. Dolewamy stopniowo mleko cały czas mieszając.Gdy sos zgęstnieje dodajemy płatki drożdżowe i zdejmujemy beszamel z ognia.


Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oliwy z oliwek, a następnie smarujemy niewielką ilością naszego farszu. Układamy na wierzchu płaty makaronu do lazanii (oczywiście bez jajek w składzie) i smarujemy kolejną porcją farszu oraz beszamelem. I znowu makaron, farsz, beszamel, makaron, farsz i na końcu beszamel. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek po wierzchu, a następnie wrzucamy do piekarnika rozgrzanego do około 200st. Zapiekamy 25-30 minut. 


SMACZNEGO!

12 komentarzy:

  1. zjadła bym taką super wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinka cieknie na sam widok. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. "lazania smakiem nie odbiegała od tej tradycyjnej (z mięsem, serem, masłem)." YYYYH, ale w oryginalnej nie ma zadnego masla!!
    Dobra, doczepilam sie. A teraz robie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodziło nam o masło używane do zrobienia beszamelu :) pozdrawiamy

      Usuń
  4. Możliwe jest pominięcie płatków drożdżowych i granulatu sojowego, czy to jakoś wszystko zepsuje? Bo mam straszną ochotę zrobić takie cudo jutro rano, ale raczej nie dostane żadnego z tych składników w sklepach w mojej okolicy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płatki drożdżowe nadają serowy posmak,ale bez nich też będzie ok.Granulat sojowy zastąpić można soczewicą i będzie git :)pozdrawiamy

      Usuń
  5. zrobiłam, zjadłam, nakarmiłam męża, wzięłam do pracy i jeszcze dwie porcje mi zostały :D PYCHA!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że smakowało :) My jak tylko będziemy mieć dostęp do piekarnika zrobimy lazanię ponownie. Pozdrawiamy!

      Usuń
  6. Chciałam zapytać o soczewicę zamiast granulatu. Ważny kolor? Z każdą wyjdzie czy nie używać czerwonej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Soczewica jak najbardziej się nadaje :)
      Myślę, ze lepiej użyć zielonej, gdyż czerwona może za bardzo się rozpaść. Daj znać jak wyszło :)

      Usuń
    2. Zrobilam wlasnie z mieszanka czerownej i zoltej. Dodalam przyprawy do chili sin carne, by bylo "miesnie". Wyszlo super :) Dzieki za przepis! :)

      Usuń
  7. Powiedział, że lepsza niż mięsna. Powiedział, że zapomniał o istnieniu mięsnej
    Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...