08.08.2014

Wigilia latem!

Uwielbiamy różnego rodzaju pierogi, a zwłaszcza te od babci :). Jednak babcia musiała się trochę dostosować do naszego weganizmu i zmienić nieco swoją recepturę na ciasto oraz farsze. Ciepłe mleczko trzeba zastąpić wodą i wyeliminować jajeczko. Według nas zmiany te nie zaszkodziły jakości pierogów, a babcia ma przykaz, aby omijać szerokim łukiem mleko, jajka i masełko (jak dla nas gotuje). W pierogach znalazł się farsz z kapusty kiszonej, startej marchewki oraz pieczarek. A do takiego pieroga oczywiście pasuje barszczyk. I tak powstało wigilijne danie w środku lata. Przepisu na pierogi podawać nie będziemy, gdyż nie robiliśmy ich sami, ale za to barszczyk do picia wyszedł nam idealny.

Składniki na barszcz:
  • kilka młodych buraków;
  • 3-4 młode marchewki;
  • 2-3 młode pietruszki;
  • korzeń i liście pasternaku (niekoniecznie, ale w ogródku rośnie go dużo, więc wykorzystaliśmy);
  • młody seler;
  • około 2 litry wody;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • sól, pieprz, liść laurowy;
  • 2-3 łyżki czerwonego octu winnego;
  • majeranek.
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy na średniej wielkości kawałki. Liście pasternaku oraz selera związujemy ciasno nitką i po ugotowaniu wyjmujemy z zupy. Liście i łodygi buraków kroimy na mniejsze kawałki i także gotujemy razem z warzywami. Doprawiamy do smaku, dolewamy ocet oraz oliwę, a następnie po kilku minutach odcedzamy, aby otrzymać pyszny i aromatyczny barszczyk do picia. Pozostałe po gotowaniu warzywa zmiksowaliśmy następnego dnia i zrobiliśmy z nich kotlety buraczkowe :). Ale o tym następnym razem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...