06.09.2014

Marchewka w pomidorach

Tym razem danie trochę improwizowane. Chodziło nam głównie o to, aby zużyć spory zapas marchewki i papryki. Postanowiliśmy zatem wrzucić wszystko do gara...


Składniki:
  • 5-6 marchewek;
  • 3 małe czerwone papryki;
  • 1 duża cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • puszka krojonych pomidorów;
  • oliwa z oliwek extra vergine;
  • sól, pieprz, ostra papryka,bazylia, oregano.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę, paprykę oraz marchewkę. Po chwili dodajemy zmiażdżony czosnek. Zalewamy wszystko pomidorami z puszki, przyprawiamy, a następnie dusimy około 20 minut do momentu, aż marchewka i papryka zmiękną. Podajemy z ryżem, kaszą, makaronem, kuskusem...jak kto woli :)


3 komentarze:

  1. I kto powie, że nie można zjeść pysznie i sycąco bez mięsa? Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso nie jest najważniejsze :) Warzywka rządzą! Pozdrawiamy!

      Usuń
  2. jeden z moich ulubionych sposobów na warzywa! takie danie nie może nie smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...