01.09.2014

Ziemniaki z soczewicą

Nadeszła jesienna pogoda, a wraz z nią chęci na bardziej sycące i rozgrzewające potrawy. Przeglądając (po raz setny chyba) książki kucharskie natrafiliśmy przepis na jednogarnkowe (czyli idealne do kuchni kamperowej) danie z soczewicą, słodkimi ziemniakami oraz marchewką. Na stanie jednak nie posiadaliśmy batatów tylko zwykłe ziemniaki, a dodatkowo wrzuciliśmy usychającą już powoli natkę pietruszki oraz czerwoną paprykę. W przyszłości na pewno skorzystamy z oryginalnego przepisu, lecz nasza zmodyfikowana wersja również wyszła super. 


Składniki:
  • około 300g ziemniaków;
  • 150g zielonej soczewicy;
  • 2-3 marchewki;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 cebula;
  • około 600ml bulionu warzywnego;
  • garść natki pietruszki;
  • sól, pieprz, ostra papryka.
Sposób przygotowania:
Kroimy cebulę, paprykę oraz marchewkę (w dosyć cienkie plastry). Wrzucamy wszystko na rozgrzaną oliwę i smażymy kilka minut. Dodajemy soczewicę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalewamy wszystko bulionem warzywnym, przyprawiamy i dusimy około 20 minut, aż soczewica i ziemniaki zmiękną oraz wchłoną bulion. Wsypujemy pod koniec duszenia posiekaną natkę pietruszki i gotowe.
Jak zwykle wyszła nam porcja na dwa dni :) czasem mamy problem z oszacowaniem ilości składników do możliwości naszych żołądków. 


A poniżej wersja, którą się inspirowaliśmy. 


2 komentarze:

  1. Ile tu jest porcji ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jemy dość spore porcje, więc tu są 2, ale jak ktoś je mniej to nawet 3-4 wyjdzie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...