02.11.2014

Brukselka w wersji orientalnej

Zachciało nam się czegoś z dawno nie jedzoną już brukselką. Pierwszą propozycją była zupa, ale po chwili stwierdziliśmy, że jednak pójdziemy w klimaty indyjskie i tak oto powstała duszona brukselka z imbirem, curry, kurkumą oraz ostra papryka. Do tego delikatny ryż jaśminowy i pyszny obiad ląduje na stole :)


Składniki (na 2 duże porcje):
  • 700g świeżej brukselki (ale można użyć także mrożonej);
  • 1 duża cebula;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • ok.2 cm świeżego imbiru (kupiliśmy tym razem Bio i stwierdziliśmy, że jest o wiele bardziej aromatyczny i intensywny w smaku od zwykłych);
  • 2 łyżki przyprawy curry;
  • 1 łyżka kurkumy;
  • olej słonecznikowy do smażenia (my używamy tłoczonego na zimno Bio oleju, który ma zupełnie inny smak niż rafinowane oleje słonecznikowe);
  • pieprz, sól, ostra papryka wg. upodobań.
Sposób przygotowania:
W osolonej wodzie gotujemy brukselki (przekrojone na pół). W międzyczasie na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażymy pokrojoną w piórka cebulę. Po kilku minutach dodajemy starty czosnek oraz imbir. Wsypujemy curry oraz kurkumę i zalewamy wszystko szklanką wody. Odcedzamy ugotowane brukselki i wsypujemy na patelnię mieszając razem z powstałym sosem. Wszystko razem dusimy mniej więcej 10 minut i gotowe. Do tego pasuje oczywiście ryż, ale wydaje nam się, że z makaronem sojowym też byłoby dobrze.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. bardzo lubię brukselkę, a w takiej wersji na pewno była pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda kusząco! Idealne danie dla mnie bo brukselkę uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. My także uwielbiamy brukselkę, dlatego kombinujemy jak ją wykorzystywać na różne sposoby :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...