04.11.2014

Kalafiorowa i dyniowa inaczej

Dalej pozostajemy w klimatach orientalnych, lecz tym razem w postaci zup. Mamy ostatnio ochotę na rozgrzewające gęste zupy, więc przedstawiamy dwie propozycje z minionych dni.
Pierwsza zupka to kalafiorowa. Poszliśmy na łatwiznę i wykorzystaliśmy warzywa mrożone, ale nie ma w tym nic złego przecież ;).

 Składniki (na ok.2,5 litra zupy):
  • 300g mieszanki warzywnej na zupy (marchewka, seler, pietruszka, por, groszek zielony, fasolka szparagowa, cebula);
  • 300g mrożonego kalafiora;
  • 2-3 średnie ziemniaki;
  • 1 litr bulionu warzywnego;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • ok. 2-3 cm świeżego imbiru;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 3-4 łyżki mleka kokosowego;
  • 2 łyżki przyprawy curry;
  • sól, pieprz, ostra papryka, koperek.


Sposób przygotowania:
Do garnka wrzucamy mrożone warzywa, pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy wszystko bulionem. Czekamy, aż zupa zacznie się gotować i przyprawiamy solą, pieprzem, curry, papryką mieloną, startym imbirem i czosnkiem. Dolewamy mleko kokosowe oraz trochę oliwy z oliwek. Gotujemy jeszcze około 15 minut, posypujemy koperkiem i gotowe.

Druga propozycja to tradycyjna zupa dyniowa na którą przepis pojawił się tutaj, lecz tym razem dosypaliśmy trochę soczewicy zielonej i nie miksowaliśmy zupy na krem.



Postanowiliśmy także wykorzystać trochę warzyw z zupy dyniowej do zrobienia smarowidła na śniadanie. Zmiksowaliśmy warzywka i wyszła nam pyszna dyniowa pasta do chleba :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...