18.11.2014

Wegański bigos

Czy bigos bez mięsa można jeszcze nazywać bigosem? Według tradycyjnego przepisu "bigos" to nazwa potrawy w skład której wchodzi kapusta oraz różne rodzaje mięs, więc może wegański bigos to nie jest już bigos? Na szczęście w gotowaniu nie jest najważniejsze nazewnictwo, a smak, więc dziś podajemy po prostu przepis na duszoną kapustę z grzybami.



Składniki:
  • 1 kg świeżej kapusty (tym razem daliśmy kapustę włoską);
  • 600g kapusty kiszonej;
  • 2 spore garście suszonych podgrzybków;
  • 8-10 szt. suszonych śliwek;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • 3 liście laurowe;
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz, ostra papryka.
Sposób przygotowania:
Surową kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą. Następnie dodajemy kapustę kiszoną oraz namoczone wcześniej grzyby i śliwki (wraz z wodą, w której się moczyły).  Dodajemy liście laurowe, zmiażdżony czosnek, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około godziny (im dłużej tym lepiej). Od czasu do czasu oczywiście mieszamy "bigosik" aby się nie przypalił.


Najlepiej smakuje oczywiście następnego dnia lub nawet później.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...