29.09.2014

Różności

Ostatnio brakuje nam czasu na regularne dodawanie wpisów oraz pichcenie. Powodem tego jest zakupione właśnie mieszkanie w pięknym miasteczku Eigeltingen. Jest to dosyć duża zmiana w naszym życiu, ponieważ zmieniamy nie tylko kraj, ale także wielkość miasta. Z mieszkania w samym centrum Wrocławia przenosimy się do liczącej 2 tyś. mieszkańców miejscowości (ale już jakiś czas temu stwierdziliśmy, że duże miasto nas męczy). Teraz otaczają nas lasy, pola, a jezioro Bodeńskie oddalone jedynie 15km. Przenieśliśmy się już z kampera do naszego mieszkanka, ale brakuje w nim jeszcze mebli kuchennych oraz sprzętu (już zamówione, lecz czekamy na montaż), więc obiady gotujemy jeszcze w kamperze. Staramy się jednak przygotowywać dosyć szybkie i proste posiłki, niewymagające zbyt dużo krojenia, gotowania, brudzenia dużej ilości naczyń itp. Nie podajemy dziś szczegółowych przepisów, gdyż nie jest to konieczne- potrawy te nie są zbyt skomplikowane.

Czerwona soczewica w pomidorach.


Wystarczy namoczyć soczewicę kilka godzin wcześniej (jak mamy czas to nie moczymy tylko dłużej gotujemy), dodać pokrojoną drobno cebulę, trochę czosnku, oliwy zalać wszystko pomidorową passatą, przyprawić i gotować około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Można podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami, ale my zjedliśmy po prostu z chlebem.

Makaron ze szpinakiem.



Potrawa ta gości często na naszym stole.

Pasta dyniowa.


Gotowaliśmy dynię z ziemniakami na obiad (przepis tutaj), ale nie daliśmy rady zjeść wszystkiego więc postanowiliśmy resztę zmiksować i powstało nam pyszne dyniowe smarowidło do chleba. Następnym razem spróbujemy zrobić podobną pastę z samej dyni.

Idziemy ostatnimi dniami trochę na łatwiznę i na śniadanie jemy kupione pasty różnego rodzaju oraz niezastąpione i uwielbiane przez nas awokado. Polecamy sieć drogerii DM, w której można nabyć różnego rodzaju smarowidła wegańskie i bio za około 1,30 Euro.


 A poniżej nasze zapasy :) Każdy spacer po okolicy kończy się przytarganiem worka orzechów i jabłek. Wszystko bio :)


Oto i nasza miejscowość




21.09.2014

Ekspresowy kuskus

Dziś przepis na błyskawiczne i bardzo proste danie. Gości ono dosyć często na naszym kamperowym stole. Czasem zmieniają się dodatki, ale zasada jest zawsze podobna. Wrzucić do garnka, zamieszać kilka razy i poczekać perę minut, aż kuskus zmięknie.


Składniki:
  • puszka krojonych pomidorów;
  • puszka czerwonej fasoli;
  • 1 cebula;
  • 3-4 pieczarki;
  • 2 ząbki czosnku;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano (i co kto lubi z przypraw);
  • szklanka kuskusu;
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę oraz pieczarki. Smażymy kilka minut, a następnie dodajemy zmiażdżony czosnek, odcedzoną i opłukaną fasolę i  pomidory z puszki. Przyprawiamy do smaku i dusimy 5 minut. Na koniec wsypujemy kuskus, mieszamy (w razie zbyt małej ilości płynu można dolać trochę wody) i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. I tak powstało nam pyszne, szybkie i dodatkowo tanie danie. Same plusy :)


18.09.2014

Dynia z ziemniakami


Co tu ugotować z powyższego zestawu składników? Może by zupkę z dyni? Pewnie byłaby dobra, ale w kamperze z miksowaniem bywa kłopot :) Więc, zamiast wymyślać jakieś skomplikowane potrawy postanowiliśmy wszystko poddusić i tyle. Prosto, a na dodatek bardzo smacznie. Do tego sezon na dynię w pełni to trzeba z niej korzystać jak najczęściej.


Składniki:
  • ok. 500g dyni Hokkaido;
  • 1 duża marchewka;
  • kilka ziemniaków (nam zostały ugotowane z poprzedniego dnia);
  • ok. 300ml bulionu warzywnego;
  • ok. 100ml mleka kokosowego;
  • 1 mała cebula;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • sól, pieprz, ostra papryka, łyżeczka mielonego imbiru;
  • oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez kilka minut pokrojoną cebulę, a następnie dorzucamy czosnek. Po chwili wrzucamy pokrojoną marchewkę, dynię oraz ziemniaki (my mieliśmy już ugotowane, więc wrzuciliśmy pod koniec duszenia). Zalewamy warzywa bulionem oraz mlekiem kokosowym. Przyprawiamy do smaku i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie nie pozostaje nam nic innego niż nałożyć potrawę na talerze i już możemy się delektować tym może niezbyt fotogenicznym, ale niewątpliwie pysznym daniem :)

17.09.2014

Szpinak w pomidorach z makaronem

Powróciliśmy znowu do kamperowej kuchni, a co za tym idzie do potraw prostych i szybkich w przygotowaniu. Dziś propozycja w klimatach włoskich. Wystarczy ugotować makaron, następnie podsmażyć cebulę, czosnek, dodać mrożony szpinak i zalać wszystko passatą pomidorową. Kilka przypraw i po kilkunastu minutach danie gotowe. Tym razem nie podajemy szczegółowych proporcji bo to nie jest istotne. Chodzi mniej więcej o to, aby wrzucić wszystko do gara i tyle. Jeżeli ktoś doda mniej szpinaku, a więcej pomidorów będzie OK, jeśli jednak dominować będzie szpinak też wyjdzie super.


Użyliśmy do naszego dania: 450g mrożonego szpinaku, ok. 500ml passaty pomidorowej, 2 małe cebule, 3 ząbki czosnku,  makaron fusilli + przyprawy: sól, pieprz, chilli, oregano, bazylia.


Gotujemy wszystko około 10 minut i gotowe.

15.09.2014

Wegańska sałatka jarzynowa

Zachciało nam się tradycyjnej sałatki jarzynowej. Wszystkie składniki były akurat pod ręką, więc pozostało nam jedynie zająć się sprawą majonezu. Najpierw chcieliśmy iść na łatwiznę i kupić po prostu gotowy wegański majonez, ale zaczęliśmy kalkulować i stwierdziliśmy, że nie jest to w żaden sposób opłacalne. Poszperaliśmy trochę w sieci, a następnie postanowiliśmy wykorzystać najprostszy chyba przepis, czyli mleko sojowe+olej.

Przepis na majonez:
Składniki (wyszło nam ok. 700ml majonezu):
  • szklanka mleka sojowego (niesłodzonego);
  • ok. 300ml oleju rzepakowego;
  • łyżeczka octu winnego;
  • łyżka ostrej musztardy Dijon;
  • sól, pieprz (najlepiej biały), szczypta soli Kala Namak.
Sposób przygotowania:
Wlewamy mleko do blendera kielichowego, dodajemy łyżkę musztardy i włączamy blender. W czasie miksowania dolewamy powoli olej rzepakowy, ocet i przyprawiamy do smaku. Po kilku minutach powinniśmy uzyskać gęstą konsystencję. Szybki, prosty oraz tani sposób na domowy majonez :)


Składniki na sałatkę (ilość poszczególnych składników zależy od upodobań):
  • ok. 1 kg ziemniaków;
  • 3-4 marchewki;
  • 3-4 pietruszki;
  • duży seler;
  • kilka sztuk ogórków kiszonych;
  • wegański majonez;
  • łyżka musztardy Dijon;
  • sól, pieprz, szczypta soli Kala Namak.
Sposób przygotowania:
Warzywa obieramy i następnie gotujemy do miękkości (uzyskując przy tym pyszny warzywny bulion, który posłużył nam do przygotowania warzywnego risotto :)). Po ostygnięciu kroimy wszystko w drobną kostkę, dodajemy pokrojone ogórki kiszone i mieszamy z majonezem oraz musztardą. Doprawiamy do smaku. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona. PYCHOTA!


14.09.2014

Wegańskie placki ziemniaczane z sosem paprykowym

Korzystając z dostępu do "normalnej" kuchni postanowiliśmy nasmażyć chrupiących placków ziemniaczanych, a przy okazji pokazać rodzinie, że bez jajka placki są lepsze :). W kamperze smażenie tego typu potraw jest raczej ryzykowne z racji zapachów, które w tak małym pomieszczeniu wsiąkają we wszystko (firanki, łóżko itd.). Dodatkiem do placków był sos paprykowy, który przypasował idealnie.

Składniki:
  • ok. 1,5 kg ziemniaków;
  • ok. 3-4 łyżki mąki z ciecierzycy;
  • 1-2 łyżki maki pszennej;
  • 1 duża cebula;
  • sól, pieprz, szczypta soli Kala Namak;
  • olej lub oliwa do smażenia;
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki oraz cebulę trzemy na grubych oczkach tarki. Odcedzamy nadmiar wody i dosypujemy mąkę z ciecierzycy oraz mąkę pszenną. Doprawiamy do smaku i smażymy na rozgrzanej patelni. Jest przy tym trochę roboty, więc następnym razem mamy zamiar upiec placki w piekarniku. 



Sos paprykowy
Składniki:
  • ok. 600g papryki czerwonej i żółtej;
  • 1 duża cebula;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 2-3 marchewki;
  • ok. 2 łyżki mąki z ciecierzycy do zagęszczenia sosu;
  • oliwa z oliwek do smażenia;
  • sól, pieprz, ostra tarta papryka, suszona bazylia.


Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, a następnie dodajemy czosnek, startą marchewkę oraz paprykę (także pokrojoną w drobną kostkę). Przyprawiamy do smaku, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem ponad 30 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec zagęszczamy sos odrobiną mąki z ciecierzycy, gotujemy kilka minut i gotowe.

12.09.2014

Zupa-krem z dyni

Od kilku dni przebywamy w gościnie u rodziny, więc tym razem przepis nie pochodzi z kamperowej kuchni, a z pełnowymiarowego królestwa gotowania pełnego garnków, garnuszków oraz patelni :) Zaczął się sezon na dynię, co w Niemczech objawia się tym, iż jest ona obecna niemal wszędzie. W sklepach, na targach i przydrożnych straganach. Na półkach z gazetami królują natomiast czasopisma z przepisami na potrawy z użyciem tego kulistego przysmaku. My jednak postanowiliśmy zrobić klasyczną zupę-krem.


Składniki (na około 6 porcji):
  • 1 mała dynia (około 1,2kg );
  • 3-4 średniej wielkości ziemniaki;
  • 4 marchewki;
  • 1 duża cebula;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • świeży imbir (kawałek ok. 4cm);
  • 200ml mleka kokosowego;
  • 750ml bulionu warzywnego;
  • sól, pieprz, chilli;
  • oliwa z oliwek extra vergine.
Sposób przygotowania:
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy zmiażdżony czosnek, pokrojoną marchewkę, ziemniaki oraz dynię (ze skórką). Dusimy wszystko kilka minut, a następnie zalewamy mlekiem kokosowym oraz bulionem. Dodajemy starty imbir oraz przyprawy. Gotujemy zupę pod przykryciem około 25 minut, a następnie miksujemy na gładką masę.


I już. Królowa jesiennych stołów gotowa do konsumpcji :)

08.09.2014

Makaron w sosie paprykowo-pieczarkowo-marchewkowym

Dziś kolejne danie z użyciem marchewki i papryki. Dodaliśmy dla urozmaicenia kilka pieczarek i śmietankę sojową. Wyszło super :)


Składniki:
  • 2 małe papryki czerwone;
  • 4 marchewki;
  • 200g pieczarek;
  • 1 mała cebula;
  • opakowanie śmietanki sojowej;
  • sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, oregano;
  • oliwa z oliwek extra vergine.
Sposób przygotowania:
Gotujemy dowolny rodzaj makaronu, odcedzamy i odstawiamy na bok. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną drobno cebulę, paprykę oraz pieczarki. Marchewkę trzemy na tarce, wrzucamy do pozostałych warzyw i przyprawiamy. Dusimy wszytko około 15 minut, a następnie wlewamy śmietankę sojową. Gotujemy jeszcze kilka minut i wrzucamy do sosu makaron. Mieszamy i gotowe.



06.09.2014

Marchewka w pomidorach

Tym razem danie trochę improwizowane. Chodziło nam głównie o to, aby zużyć spory zapas marchewki i papryki. Postanowiliśmy zatem wrzucić wszystko do gara...


Składniki:
  • 5-6 marchewek;
  • 3 małe czerwone papryki;
  • 1 duża cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • puszka krojonych pomidorów;
  • oliwa z oliwek extra vergine;
  • sól, pieprz, ostra papryka,bazylia, oregano.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę, paprykę oraz marchewkę. Po chwili dodajemy zmiażdżony czosnek. Zalewamy wszystko pomidorami z puszki, przyprawiamy, a następnie dusimy około 20 minut do momentu, aż marchewka i papryka zmiękną. Podajemy z ryżem, kaszą, makaronem, kuskusem...jak kto woli :)


03.09.2014

Falafel na skróty

Chyba każdy roślinożerca lubi popularne kotleciki ciecierzycowe, znaczy się falafale :). W Niemczech nie brakuje oczywiście knajp, w których danie to jest w stałym menu, lecz ze względu na to, iż większość tych lokali sprzedaje głównie kebaby, nie korzystamy z ich usług. Jednak nawet w warunkach kamperowych udało nam się zrobić falafale idealne. A wszystko za sprawą cudownej mieszanki z drogerii DM. Będąc w Niemczech pamiętajcie, że warto tam zajrzeć i zaopatrzyć się w różnego rodzaje produkty ekologiczne i wegańskie w bardzo przyjaznych cenach. 


Kapusta kiszona - 0,99 Euro, Tahini – 2,60 Euro, mieszanka Falafel – 1,20 Euro. 


Po wymieszaniu z gorącą wodą powstaje taka oto masa do lepienia kotlecików. Wyszło nam 9 sztuk.



Obiad gotowy: pyszna kapusta kiszona, chrupiące falafale i ziemniaczki w mundurkach :)

01.09.2014

Ziemniaki z soczewicą

Nadeszła jesienna pogoda, a wraz z nią chęci na bardziej sycące i rozgrzewające potrawy. Przeglądając (po raz setny chyba) książki kucharskie natrafiliśmy przepis na jednogarnkowe (czyli idealne do kuchni kamperowej) danie z soczewicą, słodkimi ziemniakami oraz marchewką. Na stanie jednak nie posiadaliśmy batatów tylko zwykłe ziemniaki, a dodatkowo wrzuciliśmy usychającą już powoli natkę pietruszki oraz czerwoną paprykę. W przyszłości na pewno skorzystamy z oryginalnego przepisu, lecz nasza zmodyfikowana wersja również wyszła super. 


Składniki:
  • około 300g ziemniaków;
  • 150g zielonej soczewicy;
  • 2-3 marchewki;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 cebula;
  • około 600ml bulionu warzywnego;
  • garść natki pietruszki;
  • sól, pieprz, ostra papryka.
Sposób przygotowania:
Kroimy cebulę, paprykę oraz marchewkę (w dosyć cienkie plastry). Wrzucamy wszystko na rozgrzaną oliwę i smażymy kilka minut. Dodajemy soczewicę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalewamy wszystko bulionem warzywnym, przyprawiamy i dusimy około 20 minut, aż soczewica i ziemniaki zmiękną oraz wchłoną bulion. Wsypujemy pod koniec duszenia posiekaną natkę pietruszki i gotowe.
Jak zwykle wyszła nam porcja na dwa dni :) czasem mamy problem z oszacowaniem ilości składników do możliwości naszych żołądków. 


A poniżej wersja, którą się inspirowaliśmy. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...