05.01.2015

Aromatyczna zupa z suszonych podgrzybków

Ostatnio cały czas mamy ochotę na zupy, a wiadomo, że nie ma to jak talerz gorącej zupy po powrocie z zimowego spaceru. Dziś propozycja na pyszną zupę grzybową (wiemy, ze po świętach niektórzy mogli się przejeść grzybami, ale my je uwielbiamy i nigdy nie mamy ich dość). Przepis zaciągnięty z książki Jadlonomii (chyba przerobimy niedługo wszystkie jej zupy) i naprawdę wart wypróbowania. Prosto i  pysznie.

Składniki ( 3-4 porcje):
  • 1 szklanka suszonych podgrzybków (zalanych wodą i moczonych całą noc);
  • 300 ml wody (do zalania grzybów);
  • 4 małe ziemniaki;
  • 2 średnie marchewki;
  • 1 pietruszka;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 3 liście laurowe;
  • ok. 700 ml bulionu warzywnego;
  • 3 łyżki oleju;
  • sól, mielony pieprz.
Sposób przygotowania:
Namoczone grzyby odcedzamy (wodę zostawiamy na potem) i kroimy w drobne kawałki. Ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy grzyby, czosnek, liście laurowe i chwilę wszystko dusimy. Dodajemy pokrojone warzywa, wlewamy wodę w której moczyły się grzyby oraz bulion warzywny. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Na koniec doprawiamy solą oraz pieprzem.

1 komentarz:

  1. Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 4900 blogów z 22 kategorii.
    Należy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu. Zapraszamy!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...