28.01.2015

Prosty pasztet soczewicowo-ryżowy

Kilka dni temu zaplanowaliśmy zrobić pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej. Taki tradycyjny bez udziwnień. Jednak w tym dniu po obiedzie zostało nam trochę ryżu basmati więc przepis na pasztet uległ modyfikacji. Postanowiliśmy nie gotować już kaszy, a w jej miejsce użyć ryżu. Nie robiliśmy jeszcze nigdy takiej wersji więc mieliśmy lekkie obawy czy, aby na pewno coś z tego wyjdzie, ale na szczęście okazało się, że spokojnie można zamienić kaszę jaglaną na ryż.

Składniki (keksówka 28cm, ale lepiej użyć krótszej, aby pasztet był wyższy):
  • 1 szklanka suchej zielonej soczewicy (namoczonej wcześniej kilka godzin);
  • około 1 szklanki ugotowanego ryżu;
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine;
  • 2-3 łyżki sosu sojowego;
  • 3-4 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego;
  • pieprz, sól, ostra papryka mielona;
  • 3-4 łyżki musztardy do posmarowania pasztetu po wierzchu (taki nasz eksperyment).
Sposób przygotowania:
Namoczoną soczewicę gotujemy około 20 minut. Do ugotowanej soczewicy dodajemy ryż, oliwę, sos sojowy oraz przyprawy. Miksujemy wszystko na gładką masę, a następnie przekładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki, smarujemy po wierzchu musztardą. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni około 40 minut.

4 komentarze:

  1. Z ryżem nigdy nie robiłam pasztetu i bardzo chętnie wypróbuję przepis. Wygląda bardzo smakowicie :) Mój jak dotąd ulubiony wege pasztet to taki z soczewicy i kaszy jaglanej ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...