03.01.2015

Szpinak z curry, imbirem i sosem sojowym

O tym jak bardzo lubimy szpinak pisaliśmy już nie jeden raz na blogu wiec tym razem przejdźmy po prostu do przepisu.

Składniki (2 duże porcje):
  • około 500g mrożonego szpinaku (my wcześniej go rozmroziliśmy, ale nie jest to konieczne);
  • 1 duza cebula;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 2 cm korzenia imbiru;
  • 2 łyżki przyprawy curry;
  • 2-3 łyżki sosu sojowego;
  • sol, pieprz, chili.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzany olej wsypujemy pokrojoną cebule. Smażymy 2-3 minuty po czym dodajemy starty czosnek, imbir, curry oraz sos sojowy. Mieszamy i dusimy kolejne kilka minut. Następnie dodajemy szpinak, doprawiamy chili, sola i pieprzem po czym dusimy pod przykryciem 10-15 minut.


Tym razem szpinak zjedliśmy z makaronem ryżowym, ale idealnie pasowałby także ryz. Mozna również dodać do duszącego się szpinaku trochę mleka kokosowego.

4 komentarze:

  1. ja uwielbiam właśnie makaron ryżowy ze szpinakiem! super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Także uważamy, ze to dobre połączenie :)

      Usuń
  2. Daleko mi do weganizmu, ale przepis na każdą potrawę szpinakową chętnie podpatrzę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...