08.04.2015

Imbirowy kalafior ze szpinakiem

Dziś szybki przepis na równie szybkie w przygotowaniu, ale mimo tego bardzo smaczne danie. Przez pracę musieliśmy przestawić nasz rozkład posiłków i wyszło na to, że coś ciepłego jemy teraz około 18 (jako młodzi emeryci jedliśmy o 12-13 :)). Staramy się także robić od razu większe porcje, aby na drugi dzień tylko podgrzać potrawę i nie spędzać za wiele czasu w kuchni. Tym razem postawiliśmy na szpinak i kalafior. Więc...


Składniki (4 porcje):
  • 1 kg kalafiora (my użyliśmy mrożonego);
  • 4-5 kostek mrożonego szpinaku;
  • 2 cebule;
  • puszka kukurydzy;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • około 3 cm korzenia imbiru;
  • 1 mały jogurt roślinny;
  • 2-3 łyżeczki garam masala i kurkumy;
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu;
  • pieprz, sol, ostra papryka (wg uznania);
  • oliwa do smażenia;
Sposób przygotowania:
Kilka godzin wcześniej rozmrażamy kalafiora (lub używamy świeżego, ugotowanego). Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy starty na tarce imbir oraz czosnek. Wrzucamy różyczki kalafiora, szpinak oraz kukurydzę. Przyprawiamy i smażymy około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy jogurt, mieszamy i po kilku minutach potrawa gotowa. Szybko, prosto, tanio i pysznie :)

5 komentarzy:

  1. "Młodzi emeryci" - lubię to ;)
    Osobiście kalafiora wielbię i... tylko wyczekuję, aż będą dostępne świeże w normalnych cenach ;__;

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kalafiora (inne warzywa z przepisu zresztą też :P), ale w takim zestawieniu nigdy go nie jadłam, a bardzo mi się podoba ta kompozycja - zarówno smakowo jak i wizualnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kalafior, podoba mi się ten przepis, taka odmiana w jego podaniu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...