06.05.2015

Czerwona fasola z pieczarkami i pomidorami

Czerwona fasola jest super! Uwielbiamy ją i moglibyśmy wcinać potrawy z jej udziałem codziennie (na rożne sposoby). Zaś fasola w połączeniu z pieczarkami i pomidorami to kompozycja prawie idealna :)


Składniki (4 porcje):
  • 500g pieczarek;
  • 700g czerwonej fasoli z puszki;
  • pół pora (głownie biała część),
  • 3 czerwone cebule;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • 1 litr passaty pomidorowej;
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu;
  • 1 łyżka przyprawy curry;
  • sól, pieprz, ostra i słodka mielona papryka (wedle upodobań);
  • garść posiekanej natki pietruszki;
  • oliwa z oliwek do smażenia.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojoną cebulę oraz pora. Po chwili dodajemy zmiażdżony czosnek. Następnie wrzucamy pieczarki i przyprawiamy. Dusimy około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Zalewamy wszytko pomidorami i dusimy kolejne 10-15 minut. Na koniec wsypujemy fasolę wraz z natką pietruszki. Mieszamy i po kilku minutach zdejmujemy z ognia (palnika, płyty itp.).
Pyszne i proste danie gotowe :)

Pierwszego dnia zjedliśmy fasolę z ryżem i szparagami, drugiego natomiast wymieszaliśmy ją razem z ryżem i dodaliśmy trochę kukurydzy konserwowej.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...