08.06.2015

Bezglutenowe naleśniki ciecierzycowe z pieczonym rabarbarem

Ostatnio polubiliśmy naleśniki. Nie jedliśmy ich bardzo dawno i nigdy nie były one specjalnie przez nas uwielbiane, ale kiedy zrobiliśmy je z mąki ciecierzycowej (znowu unikamy glutenu) urzekły nas i zagościły na naszym stole na stale. Tym razem propozycja na słodko.


Składniki (około 10 naleśników):
  • 2 szklanki maki ciecierzycowej;
  • 2-2,5 szklanki mleka sojowego (słodzonego);
  • pol łyżeczki proszku do pieczenia;
  • szczypta soli;
  • łyżka oliwy z oliwek + trochę do smażenia.
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy (miksujemy) z mlekiem, proszkiem do pieczenia, solą oraz łyżka oliwy. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.


Naleśniki zjedliśmy z pieczonym rabarbarem. Wystarczy go obrać, pokroić na małe kawałki, posypać obficie cukrem i zapiekać około 30 minut w piekarniku nagrzanym na około 180st. I gotowe.

Następnym razem wrzucimy przepis na naleśniki w wersji wytrawnej.

4 komentarze:

  1. Naleśniki mogę jeść zawsze i wszędzie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. przyznam, że te z mąki z ciecierzycy wychodzą mi najlepiej -zawsze udane, a do tego pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka ciecierzycowa rządzi! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...