01.06.2015

Makaron soba z cukinią i ciecierzycą w pomidorach

Podczas minionego weekendu byliśmy na wycieczce w pięknym mieście Troyes. W piątek po pracy postanowiliśmy zwinąć manatki, zapakować kampera i oderwać się od naszego lokum i współlokatorów (nie chcieliśmy spędzić kolejnego weekendu na pijaństwie i nic nie robieniu). Wyjazd dobrze nam zrobił i złapaliśmy trochę pozytywnej energii. Zapomnieliśmy już jak fajnie jest kamperować, gotować w mikro kuchni i być po prostu turystą. Wrzucamy dziś przepis na szybkie, proste (czyli idealne do kamperowej kuchni) danie z nutą orientu (za sprawą dodatku kurkumy, imbiru oraz kuminu).


Składniki:
  • 600 ml passaty pomidorowej,
  • 400g ciecierzycy (u nas ze słoika);
  • 3 małe cukinie;
  • 2 cebule;
  • 3-4 ząbki czosnku; 
  • sol, pieprz;
  • łyżka przyprawy typu curry (my mieliśmy marokańska mieszankę z kurkuma, imbirem, kuminem);
  • olej słonecznikowy do smażenia;
  • 250 g makaronu soba.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną cebulę. Dosypujemy przyprawę curry, dodajemy zmiażdżony czosnek oraz  pokrojoną cukinię. Dusimy około 10 minut, a następnie dolewamy passatę pomidorową oraz ciecierzycę. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dusimy kolejne kilka minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty, odcedzamy i polewamy sosem.



 Na kolację bagietka z sałatą. Mapa jako obrus :)

 A oto piękne Troyes. Warto odwiedzić tą historyczną stolicę Szampanii.


Szampany może Francuzi robią dobre, ale piwa paskudne. Jak tylko wypatrzymy w sklepie jakieś niemieckie to od razu kupujemy.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam ciecierzycę w pomidorach :) Stanowi świetną bazę do makaronów i kasz, a przy okazji już sama jest niezwykle pożywna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne ;) Uwielbiam takie ciecierzycowo warzywne mikstury ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne ;) Uwielbiam takie ciecierzycowo warzywne mikstury ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...