17.07.2015

Cukiniowe spaghetti z bakłażanem, pieczarkami i grochem

Od dawna już kusiło nas, aby zrobić popularne ostatnio na blogach kulinarnych spaghetti z cukinii. Jednak nie posiadaliśmy na stanie kuchennym potrzebnej do jego wykonania obieraczki julienne, więc na planach się kończyło. Ostatnio jednak trafiła się promocja i zakupiliśmy ową obieraczkę za jedyne 0,99 Euro no i teraz możemy szaleć z warzywnymi "makaronami" :) Jako pierwsza pod ostrza poszła żółta cukinia...


Składniki:
  • 1 żółta cukinia (ważne, aby była dosyć długa);
Sos:
  • 2 małe bakłażany (pokrojone w kostkę i posolone ok. godziny przed smażeniem);
  • 400g brązowych pieczarek;
  • 2 małe cebule;
  • szklanka ugotowanego wcześniej grochu (miała być ciecierzyca, ale okazało się, że brak jej na stanie);
  • puszka krojonych pomidorów (w sezonie warto użyć świeżych);
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • sol, pieprz, ostra mielona papryka, słodka mielona papryka, suszone oregano (ilości wg upodobania);
  • oliwa z oliwek do smażenia;
  • kilka listków świeżej bazylii;
  • płatki drożdżowe do posypania po wierzchu.
Sposób przygotowania: 
Cukinię obieramy wzdłuż, a powstałe paski wkładamy do miski z zimną, osoloną wodą. Gdy dochodzimy do pestek kończymy obieranie. Odstawiamy "makaron" do lodówki. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy opłukane z soli bakłażany, pokrojone pieczarki oraz zmiażdżony czosnek. Smażymy wszystko około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Przyprawiamy, dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy oraz groch. Mieszamy dokładnie i dusimy kolejne 10-15 minut. Na koniec wrzucamy cukiniowy makaron, mieszamy z sosem i czekamy kilka minut (aż "makaron" się podgrzeje). Nakładamy na talerze, posypujemy płatkami drożdżowymi oraz świeżą bazylią :) PYCHOTA!



 Prawie codziennie pokonujemy kilkadziesiąt kilometrów w drodze nad jezioro, więc po powrocie mamy zawsze wilczy apetyt :)

10 komentarzy:

  1. Póki co nie robiłam jeszcze makaronu z cukinii, ale wygląd tego bardzo przekonuje mnie do wypróbowania przepisu. To danie musiało smakować cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować :) Idealny "makaron" na gorące, letnie dni.

      Usuń
  2. Póki co nie robiłam jeszcze makaronu z cukinii, ale wygląd tego bardzo przekonuje mnie do wypróbowania przepisu. To danie musiało smakować cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mnie też kusi już od dawna ten makaron, więc jak tylko natrafię w sklepie na obieraczkę od razu wyląduje w koszyku :) w takim wydaniu z pewnością mi zasmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę fajna sprawa taka obieraczka :) Teraz w planach spaghetti z marchewki!

      Usuń
  4. O, takiego czegoś jeszcze nie widziałem :O. Ale niezłe nawet!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezłe, a nawet bardzo dobre :) Polecamy!

      Usuń
  5. Gdzie dorwaliscie w Niemczech taki bajer? Chętnie sama sobie sprawie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My obieraczkę kupiliśmy w Kauflandzie, ale można kupić w większości sklepów z akcesoriami kuchennymi :) Polecamy!

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...