02.07.2015

Falafele w warzywnym sosie

Pogoda nie sprzyja siedzeniu w domu tylko nad wodą, więc mimo sporej ilości wolnego czasu nie mamy kiedy dodawać wpisów. Zawsze jednak staramy się porządnie zjeść :) Tym razem proponujemy bardzo łatwy sos warzywny. Wszystkie składniki mieliśmy najpierw dokładnie pokroić, ale w brzuchach nam burczało więc użyliśmy malaksera i dzięki temu uzyskaliśmy fajnie rozdrobnione warzywka (chyba nawet wyszło lepiej niż jakbyśmy je pokroili).


Składniki:
  • 1 średnia cukinia;
  • 2 czerwone papryki;
  • 250g brązowych pieczarek;
  • 2 małe cebule;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • garść świeżej bazylii;
  • sol, pieprz, ostra mielona papryka, słodka mielona papryka;
  • oliwa z oliwek do smażenia.

Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa miksujemy w malakserze. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę, dodajemy przyprawy i smażymy około 20-30 minut. Na koniec posypujemy świeżą bazylią i gotowe. My mieliśmy kilka falafeli z poprzedniego dnia więc podgrzaliśmy je w warzywnym sosie, a jako dodatek zjedliśmy jeszcze młode ziemniaki z koperkiem.

8 komentarzy:

  1. takie danie zjadłabym bez zawahania!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie i zachęcająco wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie dania, wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. idealny pomysł na letni obiad, aż się głodna zrobiłam na samą myśl - uwielbiam takie dania! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się takie bogactwo warzyw ;) No i te młode ziemniaczki do tego - CUDO :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się takie bogactwo warzyw ;) No i te młode ziemniaczki do tego - CUDO :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czasem takie obiady na szybko są najlepsze, a ten wszamałabym z przyjemnością. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...