26.08.2015

Bezglutenowa pizza gryczana

Od jakiegoś czasu znowu jemy bezglutenowo. Nie jesteśmy na gluten uczuleni, ale obserwując własne ciała zauważyliśmy, że lepiej się czujemy, gdy go unikamy. Na pewno mamy więcej energii, no i brzuchy trochę robią się mniejsze (wcześniej pofolgowaliśmy sobie z piwem, preclami itp. i kilka kilogramów przybyło :)). Jednak ochota na klasyczne, pszenne smakołyki nie zniknęła. Wczoraj zachciało nam się pizzy, więc szybko wybraliśmy przepis z netu na ciasto bezglutenowe i zabraliśmy się do roboty.

Wykorzystaliśmy propozycje z bloga OlgiSmile, można tam znaleźć naprawdę, fajne bezglutenowe przepisy. Szczerze polecamy! 




Składniki na ciasto:
  • 4 szklanki mąki gryczanej;
  • 2 szklanki ciepłej wody;
  • 3 łyżeczki suchych drożdży;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżeczka soli (następnym razem damy trochę więcej);
  • 2 łyżeczki cukru.
Sposób przygotowania: 
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem w misce (my użyliśmy miksera). Ciasto jest dosyć klejące i niezbyt zwarte, ale taki to urok braku glutenu. Staramy się wyrobić z ciasta kulę (nam nie całkiem się to udało), następnie odstawiamy miskę przykrytą folią na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy blaszkę olejem, wykładamy ciasto i ręką oprószoną mąką rozciągamy na całą powierzchnię.  Blaszkę owijamy folią spożywczą i odstawiamy jeszcze na kilkanaście minut. Następnie układamy na cieście ulubione składniki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Pieczemy około 20-25 minut.
Po wyjęciu z pieca zabieramy się za konsumpcję. Ciasto jest dużo bardziej kruche od tradycyjnego pszennego spodu (znowu ten gluten :)), czuć też dosyć wyraźnie smak gryki (następnym razem dodamy też mąki kukurydzianej i ryżowej, by zmniejszyć gryczaną dominację) . Nie umniejsza to jednak w niczym tego, iż jest to bardzo smaczna kulinarna propozycja dla starających się jeść bezglutenowo, zaś dla pozostałych ciekawa odmiana.


My na naszą pizzę daliśmy: sos pomidorowy + cebulę + pieczarki + cukinię + paprykę + płatki drożdżowe (bezglutenowe), ale wiadomo, jak to z pizzą, każdy ma swoje ulubione dodatki :)

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. ooo tak! najlepsza pizza to domowa pizza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super! sama nie unikam glutenu, ale bardzo lubię pomysły bezglutenowe, więc tym chętniej wypróbuję ten przepis na pizzę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze to powód, aby próbować czegoś nowego :)

      Usuń
  3. Ciekawa sprawa z tym glutenem. Z jednej strony trabi się, że jest szkodliwy, a inni twierdzą, że nie jest aż taki zły. Myślę, że jesli nawet ktoś nie ma uczulenia to jednak powinien to ograniczać. Zresztą jeśli ktos to je często to pachnie uzależnieniem. A przede wszystkim pozbyć się pszenicy z diety. Pozdro!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak tez właśnie robimy :) Staramy się jeść jak najmniej produktów z pszenicy i obserwując organizm widzimy, że wychodzi nam to na zdrowie.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...