02.09.2015

Hummus grochowy

Co zrobić, gdy ma się ochotę na hummus, a brak w domu ciecierzycy? Wystarczy użyć jakiś innych strączków i gotowe :) Oczywiście tahina musi być na stanie zawsze. Obowiązkowo!




Składniki: 
  • szklanka ugotowanego grochu (najlepiej połówek, gdyż nie trzeba długo gotować);
  • 5-6 łyżek tahini;
  • sok z połówki cytryny;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • trochę zimnej wody (ilość zależy od tego, jaką konsystencję hummusu chcemy otrzymać);
  • sól do smaku, ostra mielona papryka (do posypania po wierzchu).
Sposób przygotowania: 
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę :)


A tu znajdziecie inną wersję hummusu, tym razem z zielonego groszku :) Polecamy!

4 komentarze:

  1. Nie mam tahini... myślałam by zmielić sezam na proszek a potem mielić go z cieciorką/grochem.. wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli posiadasz dobry, mocny blender można zmielić sezam, a następnie dodać groch :)

      Usuń
  2. hummus uwielbiam chyba w każdej postaci <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Groch to świetny strączek i z pewnością bardzo użyteczny :) Uwielbiam wszelkie dania z jego udziałem, a ten hummus musiał być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...