07.11.2015

Masło migdałowe

Dziś kolejny przepis z wykorzystaniem naszego wspaniałego blendera-potwora :) Tym razem postanowiliśmy sprawdzić jego wytrzymałość robiąc masło/krem z migdałów. Trzeba mieć trochę cierpliwości, bo od razu migdały się nie zamieniają w gładką, jedwabistą masę (a nie chcieliśmy dodawać oleju lub wody), ale efekt końcowy jest super!


Składniki:
  • 200g blanszowanych migdałów;
Sposób przygotowania: 
Migdały wsypujemy do blendera wysokoobrotowego i miksujemy przez chwilę na niskich obrotach   (u nas program LOW). Ubijamy popychaczem lub łyżką i znowu miksujemy przez kilka sekund. Czynność tą trzeba powtórzyć około 30 razy, aż migdały zaczną puszczać olej.

 Ubijanie, miksowanie, ubijanie, miksowanie...

 ...do momentu uzyskania gładkiej masy :)


Do resztek kremu, który pozostał w kielichu (wszystkiego wyjąć się nie da) warto dolać trochę wody, szczyptę soli i włączyć na chwilę blender. Uzyskamy w ten sposób pyszne mleko migdałowe :)

6 komentarzy:

  1. najlepszy, ten z jasnych blanszowanych migdałów jest cudowny! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham masło migdałowe <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale idealną strukturę ma ten krem, no i domyślam się, że smakował cudownie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszny! Dzis dodaliśmy trochę do puree z dyni i batatów oraz do duszonej białej kapusty :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...