02.11.2015

Pasta dyniowo-marchewkowa z wiórkami kokosowymi

Dziś szybka propozycja na pyszną pastę do chleba. Zostało nam z wczoraj trochę pieczonej dyni i marchewki, więc postanowiliśmy zrobić z tych "resztek" jakieś smarowidło do chleba. Nie kombinowaliśmy za wiele i wymieszaliśmy po prostu dynię z marchewką, dodaliśmy trochę oleju lnianego oraz soli. Wiadomo, także, że do dyni pasuje posmak kokosowy, więc dosypaliśmy trochę wiórków z kokosa właśnie. I tak oto powstało nam przepyszne smarowidło :) Polecamy gorąco!



Składniki (mniej więcej na 4 kromki chleba):
  • niecała szklanka pieczonej dyni;
  • 3 małe pieczone marchewki (my mieliśmy fioletowe);
  • łyżka oleju lnianego;
  • łyżeczka wiórków kokosowych; 
  • sól do smaku.
Sposób przygotowania: 
Dynie oraz marchewkę pognieść widelcem na w miarę gładką masę. Dodać olej lniany, wiórki kokosowe i sól. Wymieszać i zjeść!


6 komentarzy:

  1. To musiało smakować cudownie :) No i fioletowe marchewki brzmią intrygująco - widziałam takie tylko wirtualnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fioletowe marchewki smakiem nie różnią się od tych zwykłych, ale trzeba przyznać, że dodają uroku potrawom :)

      Usuń
  2. Ja też nie jadłam fioletowych marchewek. Intrygująca pasta, chociaż ja chyba dodała bym czegoś kwaśnego do niej. Muszę spróbować i wtedy zobaczymy, co mi z tego wyjdzie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasta była dosyć słodka, więc trochę kwaśnego posmaku mogłoby pasować :) Spróbuj!

      Usuń
  3. Bardzo interesujące połączenie! Musze wkrótce wypróbować. Uwielbiam takie pasty! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cóż za pyszności, koniecznie muszę wypróbować, już na oko widzę, że dobre :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...