25.11.2015

Zupa dyniowa z soczewicą i jarmużem

W tym sezonie jemy naprawdę dużo, dużo dyni. Towarzyszy ona naszym potrawom praktycznie codziennie i jeszcze nam się nie znudziła :). Nigdy wcześniej nie pochłanialiśmy takich ilości tego wspaniałego warzywa, a w dzieciństwie wcale  jej nie znaliśmy (nasze mamy i babcie coś nawaliły w tej kwestii). Zalety dyni poznaliśmy dopiero po 30-stce (ale jak widać spokojnie nadrabiamy zaległości :)) Tym razem nagotowaliśmy gar zupy dyniowej z dodatkiem jarmużu oraz czerwonej soczewicy. Nie mogło zabraknąć również mleka kokosowego oraz imbiru...

 Składniki (na 5 litrów zupy):
  • 1,5 kg dyni Hokkaido;
  • 500g ziemniaków;
  • 300g pasternaku (lub pietruszki);
  • 250g marchewki;
  • 150g pora;
  • 100g selera naciowego;
  • 150g jarmużu;
  • 220g czerwonej soczewicy (suchej);
  • 2 litry bulionu warzywnego;  
  • 2 liście laurowe;
  • 4 ziarna ziela angielskiego; 
  • 3-4 cm korzenia imbiru;
  • 3 suszone papryczki peperoncino;
  • 2 łyżeczki cukru;
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 400 ml mleka kokosowego;
  • 3 łyżeczki przyprawy curry;
  • 1 łyżeczka kuminu;
  • 1 łyżeczka kurkumy;
  • 3 łyżki sosu sojowego;
  • sol, pieprz do smaku. 
  • 1 łyżka oleju kokosowego;
  • olej z pestek dyni.

Sposób przygotowania: 
W dużym garnku (u nas 5 litrów) podgrzewamy łyżkę oleju kokosowego. Następnie dodajemy drobno pokrojony seler naciowy oraz por. Mieszamy i po chwili dodajemy posiekany imbir, ziele angielskie, liście laurowe oraz sos sojowy. Wszystkie warzywa (za wyjątkiem jarmużu) oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy pozostałe przyprawy (paprykę, kumin, curry, cukier, kurkumę, peperoncino), mieszamy dokładnie i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dolewamy do garnka bulion warzywny, mleko kokosowe, wsypujemy suchą soczewicę i posiekany jarmuż. Gotujemy wszystko 30-40 minut. Na koniec doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Przelewamy zupę do talerzy i polewamy olejem z pestek dyni.


7 komentarzy:

  1. taka sycąca, rozgrzewająca zupa - zawsze i wszędzie :) nie ma to jak w jednym umieścić wszystkie pyszne warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jem dynię głównie w plackach, ale taka zupa musiała być cudowna, jeśli zawiera tyle pysznych produktów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A my nie robiliśmy jeszcze placków dyniowych :( I już mamy kolejny pomysł na dynie!

      Usuń
  3. Mmmmmmniammmm, juz czuje ten smak....jutro robie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Też ostatnio o tym myślałam, że kiedyś dynia występowała tylko w roli zamkniętej w słoiku, w niezbyt smacznej zalewie octowej, nic dziwnego, że wielu z nas było uprzedzonych.

    OdpowiedzUsuń
  5. O! Z jarmużem jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...