02.12.2015

Ciecierzyca z paryką i grzybami

W ostatnim poście obiecaliśmy przepis na ciecierzycę z papryką i grzybami, więc oto i on :) Najważniejsza w tym daniu jest (oprócz ciecierzycy oraz papryki oczywiście) spora ilość wędzonej, mielonej papryki. Jednak należy zwrócić uwagę na jej jakość, gdyż nie każda wędzona, mielona papryka posiada ten wspaniały aromat. My używamy papryki La Chinata (klik). Jest super! Szczerze polecamy! Ale przejdźmy do przepisu:

Składniki (na 4 litrowy garnek):
  • 1kg ugotowanej ciecierzycy;
  • ok. 400g mrożonych grzybów (lub suszonych, namoczonych);
  • 900g czerwonej papryki;
  • 200g marchewki;
  • 300g cebuli;
  • 2 liście laurowe;
  • 4 ziarna ziela angielskiego;
  • 5 ząbków czosnku;
  • 150g koncentratu pomidorowego;
  • gałązka świeżego rozmarynu;
  • 3 łyżeczki wędzonej papryki;
  • 2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki;
  • 2 łyżki sosu sojowego;
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego;
  • 3 łyżki oleju rzepakowego; 
  • sol, pieprz do smaku;
  • 500 ml bulionu warzywnego. 

Sposób przygotowania:
Na oleju podsmażamy posiekaną cebulą. Po chwili dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, rozmaryn, posiekany drobno czosnek oraz wędzoną paprykę. Smażymy wszystko kilka minut, a następnie wrzucamy pokrojona marchewkę, paprykę (dosyć duże kawałki), oraz mrożone grzyby. Dodajemy sos sojowy, koncentrat pomidorowy, cukier, trochę soli i słodkiej mielonej papryki. Mieszamy wszystko dokładnie, a następnie dusimy pod przykryciem około 40 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wlewamy bulion warzywny oraz wsypujemy ugotowana ciecierzyce. Doprawiamy do smaku pieprzem, sola i dusimy dalej około 20-30 minut (papryka musi być bardzo miękka, wręcz się rozpadać). Na koniec można dosypać natkę pietruszki.


8 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie - idealne danie na obecną pogodę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, nie ma nic lepszego niż spora porcja dobrego, ciepłego jedzonka w pogodę jaka obecnie panuje :)

      Usuń
  2. Rewelacja :D Nic tylko zrobić kilka porcji, częśc zjesc a resztę zawekowac by mieć "na czarną godzinę" :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My zjedliśmy cały gar w trzy dni, ale zawekowanie na kiedy indziej to dobry pomysł :)

      Usuń
  3. zdecydowanie najlepszym składnikiem tego dania są grzyby <3 nie umiem się ich doczekać, w świątecznej kapuście, barszczu, gołąbkach, pierogach czy uszkach <3 zresztą całe danie jest świetne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, grzyby są wspaniale! Szkoda tylko, ze w tym roku nie było ich za dużo w lasach i nasi rodzice nie narobili zapasu suszonych na cały rok :( Trzeba będzie kupować :(

      Usuń
  4. Totalnie w moim stylu, mogłabym zaraz siadać do stołu :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne danie, świetnie wygląda :) bardzo dobry skład.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...