06.02.2016

Ekspresowa pasta fasolowa

Dawno nie dodawaliśmy przepisu na smarowidła do chleba, choć robimy je dosyć często. Nadrabiamy zatem zaległości w tej kwestii i wrzucamy prosty przepis na błyskawiczną, ale pyszna pastę z czerwonej fasoli. Jej zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut, więc nawet zabiegani, zapracowani, zaganiani itd. bez problemu znajdą chwilkę na jej przygotowanie :) A naprawdę warto!


Składniki: 
  • 400g czerwonej fasoli z puszki;
  • 5-6 suszonych pomidorów z oleju;
  • 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów;
  • garstka natki pietruszki;
  • sol, pieprz, ostra i słodka mielona papryka. 
Sposób przygotowania: 
Fasolę dokładnie płuczemy na sicie z zalewy. Wrzucamy do miksera, dodajemy pozostałe składniki i wszystko miksujemy na w miarę gładką masę. Zajadamy z czym chcemy :)

* Pasta sprawdzi się tez świetnie jako farsz do naleśników lub pierogów!


4 komentarze:

  1. kanapki jem bardzo często - zauważyłam, że tutaj w Anglii najczęściej na słodko, no tak - masło orzechowe ma swoją moc przyciągania XD w każdym razie, mam ogromną ochotę na taką pastę na świeżym chlebie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My praktycznie wcale nie jadamy słodkości. Jakos nie mamy smaka na słodkie, bardziej na wytrawne potrawy :) Ale masło orzechowe na toście to byśmy zjedli z chęcią!

      Usuń
  2. Na pewno wyszła genialna, na wafle ryżowe idealna :) Ostatnio też robiłam fasolową właśnie z pomidorami :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomidory do fasoli pasują jak ulał :)Duet idealny!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...