04.02.2016

Pieczarki z soczewicą, szpinakiem i pomidorami

Obiecaliśmy ostatnio, że wrzucimy przepis na pieczarki z soczewicą, które pokazywaliśmy w niedzielnym fotomiksie (klik). Tego typu dania jemy bardzo często (a w kamperze praktycznie cały czas), więc spokojnie możemy polecić je każdemu miłośnikowi pieczarek, szpinaku oraz soczewicy (choć można zamiast niej użyć także fasoli lub ciecierzycy). Zatem do dzieła:


Składniki:
  • 500g pieczarek;
  • szklanka ugotowanej wcześniej soczewicy;
  • 500ml passaty pomidorowej;
  • 2 cebule;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 2 garście świeżych liści szpinaku;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • sol, pieprz, ostra mielona papryka, słodka mielona papryka;
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego;
  • suszone oregano i bazylia.
Sposób przygotowania: 
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Podsmażamy chwilę, a następnie dodajemy zmiażdżony czosnek. Pieczarki kroimy w plasterki (lub w kostkę, w sumie to nie ma znaczenia) i wrzucamy na patelnię. Mieszamy i smażymy około 10 minut. Następnie dodajemy przyprawy, passatę pomidorową oraz soczewicę. Mieszamy dokładnie, przykrywamy i dusimy kilka minut. Pod sam koniec dodajemy pokrojone (nie za drobno) liście szpinaku i dusimy kolejne 5 minut. Zajadamy z ziemniakami, makaronem, ryżem, chlebem...jak kto lubi :)


Przypominamy kilka innych ulubionych dań tego typu, w których królują pomidory, szpinak i strączki :)
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Dziekuję<3 Ile tu jest porcji ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniej więcej 2-3 porcje :)

      Usuń
    2. A ile szpinaku mrożonego w liściach ?

      Usuń
    3. Mniej więcej 4-5 kostek, ale jeżeli będzie mniej lub więcej to nie wpłynie negatywnie na smak potrawy :)

      Usuń
  2. Uwielbiam wszystkie składniki, ale limit na pieczarki na najbliższy miesiąc wyczerpałam :D
    Całość wygląda genialnie, z ziemniakami to musiał być przepyszny obiad !! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My na szczęście nie musimy robić limitu na pieczarki i zajadamy je non stop :)

      Usuń
  3. Super przepis,ale jaka ilosc przypraw czyli,bazylia,oregano,pieprz i sol?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzadko podajemy dokładną ilość przypraw, gdyż jest to sprawa indywidualna :)Najlepiej podczas gotowania próbować i dopasowywać ilość soli, pieprzu itp. pod własny gust. To co dla nas łagodne dla kogoś może być już za ostre, podobnie z solą. Pozdrawiamy :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...