31.03.2016

Pyszne i szybkie kotlety jaglano-szpinakowe

W końcu nadeszła prawdziwa wiosna (dziś to nawet lato) :) Słonko świeci, na termometrze ponad 20 stopni, po prostu wspaniale.W taką pogodę ostatnia rzecz, o której myślimy to siedzenie przed komputerem, więc znowu robią nam się zaległości blogowe :( Wrzucamy dziś zatem szybki i prosty przepis na kotlety z kaszy jaglanej oraz szpinaku. Polecamy je każdemu, bo naprawdę są pyszne i pasują do wszystkiego, zarówno na ciepło jak i na zimno. A więc do roboty...

Składniki (ok. 10 sztuk):
  • szklanka suchej kaszy jaglanej;
  • ok. 200g świeżych liści szpinaku;
  • 3-4 ząbki czosnku;
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek;
  • 3-4 łyżki płatków jaglanych;
  • 2 łyżki płatków drożdżowych;
  • sól, pieprz do smaku;
  • mąka i ziarna sezamu do obtoczenia kotletów (my użyliśmy mąki gryczanej);
  • olej do smażenia.
! Można dodać więcej rożnych przypraw. My tym razem chcieliśmy, aby dominował smak szpinaku i czosnku.

Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną płuczemy, a następnie gotujemy około 25 minut (powinna być rozgotowana). Odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy drobno posiekany szpinak, zmiażdżone ząbki czosnku, płatki drożdżowe, jaglane, oliwę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy (masę można również zmiksować). Następnie lepimy kotlety, obtaczamy w mące oraz ziarnach sezamu i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy kilka minut z każdej strony i zajadamy :)


Smacznego!

Poniżej nasze propozycje na inne wersje jaglanych kotleciorów:

Jaglane z grzybami

Jaglane z kalafiorem
----------------------------------------------------------------------------------
Jutro robimy sobie wycieczkę nad nasze piękne jezioro, więc znowu nie będziemy mieć dostępu do komputera przez kilka dni. Za to w poniedziałek obiecujemy, że zasypiemy Was zdjęciami :)

Udanego weekendu Wszystkim życzymy!

18 komentarzy:

  1. kotleciki wyglądają pysznie :) uwielbiam taką alternatywę dla mięsa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham wegańskie kotleciki i nienawidzę stania przy garach podczas ich przygotowywania:D Zawsze robię baaardzo dużo i mrożę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam zawsze wychodzi na trzy dni :) Lubimy też zjeść je na zimno do chleba z musztardą.

      Usuń
  3. Z mojej ulubionej kaszy jaglanej <3

    OdpowiedzUsuń
  4. genialne kotleciki! najlepsze są te z kaszy/strączków z dodatkiem warzyw <3 bardzo podoba mi się wasz pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem dodamy jeszcze białą fasolę :)

      Usuń
  5. Wyglądają bardzo smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Proszę o przepisy na Wasz barszczyk ukraiński, duszoną kapuste włoską i kiszoną z pieczarkami i pomidorami, sos pomidorowo- pieczarkowo- cukiniowo-jarmużowy i kotlety z ciecierzycy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaramy się jak najszybciej spełnić Twoje życzenie :)
      Kotlety z ciecierzycy kupujemy gotowe (tzn. taką ekologiczną mieszankę mąki ciecierzycowej, mielonej ciecierzycy, kolendry itp.)Wystarczy zalać to wrzątkiem, wymieszać i gotowe :)Mieszanka ma bardzo dobry skład i kotlety są pyszne. Kupujemy to w Niemczech w drogerii DM lub w Rossmannie (ale podejrzewamy, ze w Polsce tez jest dostępne) :)

      Usuń
  7. Jaglane kotlety to bezsprzecznie moje ulubione - smakowałyby mi w każdej wersji, a takie jak Twoje byłyby wymarzonym obiadem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe, koniecznie do wypróbowania, szpinak lubię w każdej postaci :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejny wspaniały przepis :) Kotlety na pewno do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kolejny wspaniały przepis :) Kotlety na pewno do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak kupie np szpinak rozdrobniony z Hortexa to też będzie ok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że będzie ok :) ale lepiej go lekko podsmażyć lub odcisnąć z nadmiaru wody.jak spróbujesz daj znać jak wyszło :)

      Usuń
  12. Można je zrobić w piekarniku...? Nie lubie stać przy patelni 😅

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej z piekarnika też będą OK :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...