11.05.2016

Najprostszy i najsmaczniejszy sos pieczarkowy

Nie raz pisaliśmy już jak bardzo lubimy różne sosy, jednak nie ma ich wiele na blogu :( Ostatnio wrzuciliśmy przepis na pyszny sos paprykowy, a dziś kolej na nasz ulubiony sos pieczarkowy, który jemy bardzooo często. Pasuje on dosłownie do wszystkiego, do ziemniaków, makaronów, ryżu, kasz, klusek...Przepis jest bardzo prosty, ale chodzi tu o czysty smak pieczarek, bez nadmiernej ilości przypraw i dodatków. Jeżeli brakuje pomysłu na sos, to pieczarkowy jest zawsze dobrym rozwiązaniem :)

Składniki:
  • ok. 700g brązowych pieczarek (są bardziej aromatyczne, ale można też użyć białych);
  • 1 średnia cebula;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 200 ml śmietanki roślinnej (my użyliśmy ryżowej);
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1/2 łyżeczki kuminu;
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru;
  • 2 łyżki suszonej natki pietruszki (można użyć świeżej, ale jest intensywniejsza w smaku);
  • sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
  • Pieczarki czyścimy (my ich nie obieramy, ani nie myjemy). Kroimy w cieniutkie plasterki, a następnie wrzucamy na patelnię.
  • Pieczarki smażymy na dosyć dużym ogniu przez około 10 minut, aż zaczną się rumienić.
  • Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Przyprawiamy i dusimy pod przykryciem na mniejszym ogniu przy 15-20 minut.
  • Dodajemy śmietankę roślinną oraz natkę pietruszki. Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec doprawiamy ewentualnie do smaku. 
* Można dodać jeszcze 1-2 łyżki sosu sojowego. 




6 komentarzy:

  1. pieczary kocham całą sobą! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię bardzo podobny, ale w roli przyprawy występuję rozmaryn, polecam, a Twoją wersję wypróbuję następnym razem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z rozmarynem musi smakować super! Wypróbuję :)

      Usuń
  3. Na pewno pyszny, wygląda cudownie :) Pieczarki uwielbiam, ale powinnam unikać, ale popatrzeć zawsze można :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...