09.08.2016

Tarta na cieście francuskim z puree ziemniaczano-kalafiorowym

Eksperymenty w kuchni czasem przynoszą zaskakująco dobre efekty :) Wczoraj postanowiliśmy wybrać się nad jeziorko na cały dzień, więc trzeba było przygotować jakiś posiłek na wynos. W lodówce mieliśmy resztki puree ziemniaczanego, trochę kalafiora z poprzedniego dnia i opakowanie ciasta francuskiego. Postanowiliśmy zatem połączyć te składniki i zapiec je w piekarniku. Wyszło naprawdę super danie, które polecamy wszystkim miłośnikom kartofla :)

Składniki:
  • szklanka puree ziemniaczanego;
  • szklanka ugotowanego kalafiora;
  • opakowanie ciasta francuskiego;
  • 2 łyżki bułki tartej;
  • 2 łyżki płatków drożdżowych;
  • 1 duża cebula;
  • 2 łyżki suszonego koperku;
  • sól, pieprz, ostra mielona papryka, suszony rozmaryn;
  • oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania: 
  • Puree ziemniaczane, kalafior, bułkę tartą, płatki drożdżowe oraz koperek mieszamy na w miarę gładką masę. 
  • Formę do tarty smarujemy oliwą, następnie rozkładamy na niej ciasto francuskie. Dodajemy na wierzch masę ziemniaczano-kalafiorową oraz pokrojoną w krążki cebulę. Przyprawiamy po wierzchu papryką oraz rozmarynem. Polewamy oliwą z oliwek. Zawijamy brzegi ciasta.
  • Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 30 minut. 
  • Tartę można zjeść na ciepło jak i na zimno! Mniam...

 Smacznego!

2 komentarze:

  1. Świetnie wygląda i narobiliście mi ochoty na kalafiora :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda i narobiliście mi ochoty na kalafiora :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...