03.09.2016

Jesienna zupa z pieczonej dyni, marchewki i jabłka

Za oknem co prawda jeszcze całkiem letnia pogoda, lecz na straganach i w sklepach czuć już jesienne klimaty. Stosy pięknych, pomarańczowych dyniek cieszą oczy i musimy przyznać, że pojawienie się tego warzywa bardzo nam odpowiada. Jest to niewątpliwie duży plus jesiennego okresu :) Pierwszą potrawą, która kojarzy nam się z dynią jest oczywiście aromatyczna zupa-krem. Przepisów na nią było już na naszym blogu kilka (m.in.klasyczna z imbirem, z soczewicą i jarmużem oraz ekspresowa z surowej dyni), ale wersji z pieczoną marchewką, cebulą i jabłkiem jeszcze nie próbowaliśmy. Wyszło pysznie i na pewno w najbliższym sezonie dyniowym zjemy taką zupkę niejeden raz :) Polecamy gorąco!

Składniki (ok. 4 porcje):
  • 800g dyni Hokkaido;
  • 400g marchewki;
  • 1 cebula;
  • 1 kwaskowe jabłko;
  • ok. 800ml bulionu warzywnego;
  • ok.200ml mleka kokosowego;
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki;
  • sól, pieprz do smaku;
  • olej dyniowy i pestki dyni (do dekoracji). 

Sposób przygotowania: 
  • Dynię, marchewkę, jabłko oraz cebulę kroimy w kostkę, wykładamy na blaszce do pieczenia, polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy około 30 minut. 
  • Gdy wszystko ładnie się zarumieni i zmięknie, wyjmujemy warzywa z piekarnika i przekładamy do garnka. 
  • Dolewamy bulion, mleko kokosowe, doprawiamy ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Gotujemy mniej więcej 10 minut.
  • Zdejmujemy garnek z ognia, a następnie miksujemy zupę na gładki krem.  Doprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku. 
  • Gdy zupka znajdzie się już na talerzu, polewamy ją olejem dyniowym i posypujemy pestkami dyni.  

9 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda i na pewno jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W najbliższych dniach muszę koniecznie kupić dynię :)) Taka zupa to z pewnością wspaniałe połączenie smaków ;);)

    OdpowiedzUsuń
  3. W najbliższych dniach muszę koniecznie kupić dynię :)) Taka zupa to z pewnością wspaniałe połączenie smaków ;);)

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś idealnego :) Uwielbiam dynię!

    OdpowiedzUsuń
  5. z najlepszej dyni, więc musi smakować nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My jeszcze lubimy dyńkę piżmową :)

      Usuń
  6. Zupa fajna, ale już jesienna? Dla mnie to lato jakoś za krótkie było ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie lato jakoś się nie popisało w tym roku :(
      Mam jednak nadzieję, że jeszcze wrzesień nas rozpieści słońcem (albo trzeba uciec w cieplejsze klimaty) :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...