06.12.2016

Gnocchi z sosem paprykowo-pomidorowym i orzechami nerkowca

Jak niektórzy z Was wiedzą uwielbiamy różnego rodzaju kluchy, a te ziemniaczane szczególnie :) Jesteśmy również wielkimi miłośnikami kuchni włoskiej (oczywiscie tylko tej w wydaniu wegańskim), więc wszelkiego typu makarony, kluchy, placki, pizze itd. moglibyśmy jeść codziennie (gdyby jeszcze od tego nie przybywało kilogramów) :) Mimo, że mamy spore zapasy makaronów nakupionych we Włoszech, zachciało nam się czegoś "domowej roboty". Ziemniaków u nas nigdy nie brakuje, zetem padło na klasyczne gnocchi. Tak naprawdę prosta sprawa, a z dobrym sosem lub podsmażone na drugi dzień z cebulką smakują wyśmienicie :)
Zatem zabierajcie się za obieranie ziemniaków...

Składniki (ok. 40 szt.):
  • 1kg ugotowanych i przeciśniętych przez prasę ziemniaków;
  • 200g mąki pszennej;
  • 40g skrobi ziemniaczanej;
  • sól.
Sposób przygotowania: 
  • Ziemniaki mieszamy dokładnie z mąką pszenną i ziemniaczaną. Wyrabiamy na gładką, jednolitą masę. Odstawiamy na 10 minut.
  • Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część rolujemy, kroimy na ok.1 cm kawałki, a następnie przygniatamy delikatnie widelcem. 
  • Gnocchi wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy na małym ogniu około 2 min. od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody. Po tym czasie wyławiamy łyżką cedzakową.

SOS PAPRYKOWO-POMIDOROWY 

Składniki:
  • 1 czerwona papryka;
  • 3-4 pomidory (ok. 250g);
  • 50g orzechów nerkowca;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • kilka listków świeżej bazylii;
  • sól, pieprz do smaku.
  • płatki drożdżowe do posypania po wierzchu.
Sposób przygotowania: 
  • W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek, następnie wrzucamy pokrojoną drobno paprykę, pomidory oraz czosnek.
  • Dodajemy orzechy nerkowca, mielona paprykę, sól oraz pieprz. Dusimy wszystko pod przykryciem mniej więcej 10-15 minut. 
  • Gdy papryka zmięknie zdejmujemy rondel z ognia. Następnie miksujemy sos na gładką masę. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem. Wrzucamy posiekaną bazylię.
  • Polewamy gnocchi sosem i posypujemy obficie płatkami drożdżowymi. 

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Wszystko wygląda bardzo smakowicie - pyszne połączenie :) Musze w końcu zrobić takie kluseczki ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...