07.01.2017

Pyszne i zdrowe mleko migdałowe

Ostatnio dosyć często używamy w kuchni mleka roślinnego. Staramy się jednak unikać sojowego, więc najczęściej sięgamy po migdałowe, ryżowe lub owsiane.  Niestety ceny tego migdałowego są według nas trochę za wysokie, dlatego postanowiliśmy robić je w domu :) Zajmuje to naprawdę mało czasu, kosztuje niewiele, a na koniec mamy jeszcze pyszny, migdałowy "twarożek". Polecamy!


Składniki (ok.700ml):
  • 100g migdałów w płatkach;
  • 3-4 daktyle (może być również cukier, syrop z agawy lub inny słodzik);
  • 800ml wody;
  • szczypta soli.
Sposób przygotowania: 
  • Migdały i daktyle wsypujemy do kielicha blendera, zalewamy wodą, dodajemy sól. Moczymy około 15-20 minut (jeżeli macie słabszy blender moczcie dłużej).
  • Miksujemy wszystko kilka sekund. 
  • Mleko przecedzamy przez gazę i gotowe :) Z tego co zostało na gazie robimy "twarożek"...czyli dodajemy trochę soku z cytryny, soli, pieprzu, szczypiorku, rzodkiewki, koperku...czego dusza zapragnie :)

 Jakie są Wasze ulubione mleka roślinne? Robicie je często w domu?

7 komentarzy:

  1. Na pewno wyszło pyszne :) Niestety mleko migdałowe kupne jest drogie, a do tego niewiele ma wspólnego ze smakiem migdałów (trudno żeby miało jak ma ich 2% :D). Nie robie sama mlek, bo przecedzanie przez gazę mnie zniechęca (robie czasem takie w blenderze kielichowym do owsianki, bez przecedzania), a z kupnych moje ulubione to sojowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie takie domowej roboty smakuje o niebo lepiej niż to kupne :) Przecedzanie przez gazę nie jest takie straszne (my mamy specjalny woreczek,który był dołączony do blendera). Polecamy taki nabyć i wtedy pójdzie jeszcze łatwiej :)

      Usuń
  2. super pomysł na użycie płatków migdałowym, zdecydowanie łatwiej i szybciej od tych w całości :) nie często robię mleko roślinne w domu, ale też nie często, ogólnie piję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, moczenie i obieranie migdałów może skutecznie zniechęcić do robienia mleka :)Trzeba mieć cierpliwość ;)

      Usuń
  3. Czemu unikacie sojowego? No i skład waszego mleka: 100g migdałów w płatkach;3-4 daktyle na 100% nie jest tańszy niż mleko migdałowe za 10zł w sklepach...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po spożyciu produktów sojowych mamy problemy z cerą, jemy je sporadycznie, ale staramy się unikać :)
      Za 100g migdałów płacimy 70 centów, 3-4 daktyle to tez koszt niewielki, więc nam się opłaca :)
      Poza tym takie domowe jest o niebo smaczniejsze...no i z pozostałości po miksowaniu powstaje jeszcze "twarożek" :)

      Usuń
    2. No tak, to wiele wyjaśnia, w Polsce migdały kosztują, jakby były z domieszką złota, niestety.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...