04.03.2017

Pierogi z soczewicą i marchewką

Co robić w wolny od pracy, deszczowy dzień? Ano lepić pierogi :) Tym razem polecamy Wam wersję z soczewicą i marchewką. Pyszności!

Składniki na farsz (trochę nam zostało, ale, że nic się nie może zmarnować, to zużyliśmy go jako smarowidło do chleba):
  • ok. 200g suchej zielonej soczewicy;
  • 2 cebule;
  • 2 średnie marchewki;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki;
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu;
  • 1 łyżka suszonego majeranku;
  • 3-4 łyżki bułki tartej;
  • sól, pieprz do smaku;
  • oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
  • Soczewicę moczymy w gorącej wodzie przez mniej więcej godzinę. Następnie gotujemy przez 15-20 minut. 
  • Na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek oraz startą na drobnych oczkach marchewkę. Dodajemy przyprawy, a gdy cebula i marchewka zmiękną wrzucamy wszystko do ugotowanej soczewicy. 
  • Farsz dokładnie mieszamy, ugniatając, aby soczewica lekko się rozpadła. Dodajemy bułkę tartą, doprawiamy do smaku. Całość studzimy i zabieramy się za ciasto...
Składniki na ciasto (ok. 40szt):
  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 1 szklanka gorącej wody;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 1 łyżka soli.
Sposób przygotowania:
  • Do mąki wlewamy oliwę z oliwek, solimy i zalewamy gorącą wodą. Wyrabiamy (w naszym przypadku rękoma) przez kilka minut. Ciasto powinno być lekko klejące, ale jednocześnie zwarte, sprężyste i odchodzić od ścianek miski. 
  • Odrywamy po kawałku ciasta, wałkujemy od czasu, do czasu oprószając mąką, a następnie wycinamy szklanką kółka (grubość ciasta mniej niż pół centymetra). Wypełniamy farszem soczewicowym, a następnie gotujemy pierożki w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy do momentu, aż wypłyną na powierzchnię wody. 
  • Podajemy oczywiście ze smażoną cebulką :)
SMACZNEGO!

7 komentarzy:

  1. Z pewnością przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma to jak pierogi, mam nadzieję, że jak przyjadę do Polski będzie okazja zjeść jakieś pyszne :) a przy okazji, może nawet pokuszę się by ulepić dla rodzinki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś praktycznie nie robiliśmy pierogów (zawsze wyręczała nas babcia), teraz jednak musimy robić je sami, ale tak naprawdę nie jest to bardzo czasochłonne, wiec dosyć często je lepimy :)

      Usuń
  3. Wyglądają super :)
    Zjadłabym takie, ale bez cebulki na wierzchu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My z cebulką uwielbiamy, ale jakiś delikatny sosik pomidorowy też by fajnie do nich pasował :)

      Usuń
  4. Bardzo kuszący ten Twój farsz pierogowy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...