08.04.2017

Ciecierzyca z pomidorami i mlekiem kokosowym

Lubicie ciecierzycę? My bardzooo :) Ostatnio nagotowaliśmy wielki gar (z prawie kilograma suchej) i zajadaliśmy się hummusem oraz ciecierzycowym curry. Polecamy przepisik, bo danie wyszło przepyszne. A więc do roboty...

Składniki:
  • ok. 500g ugotowanej ciecierzycy (mniej więcej 3 szklanki);
  • 1 duża cebula;
  • 1 puszka pomidorów (my mieliśmy koktajlowe);
  • 200ml mleka kokosowego;
  • 2 łyżki oleju kokosowego;
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu;
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry;
  • 1 łyżeczka kurkumy;
  • 2 łyżki przyprawy curry;
  • 3-4 łyżki suszonej natki pietruszki;
  • 2-3 łyżeczki ostrej, mielonej papryki;
  • sól oraz pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:
  • Na rozgrzanym oleju kokosowym podsmażamy posiekaną cebulę. Po chwili dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy i smażymy 2-3 minuty. 
  • Wrzucamy ugotowaną ciecierzycę oraz pomidory z puszki. Mieszamy wszystko dokładnie i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut.
  • Na koniec dodajemy mleko kokosowe, sól oraz pieprz do smaku, dusimy jeszcze 5 minut i zajadamy :)
* Danie warto posypać po wierzchu świeżą natką pietruszki lub kolendry (my niestety nie mieliśmy ich na stanie).


SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Ja także uwielbiam ciecierzycę, a najbardziej właśnie w takich konfiguracjach - pysznie to Wasze danie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka super opcja! Uwielbiam cieciorkę i mogłabym ją jeśc codziennie, a w takiej orientalnej wersji musi smakowac jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...