03.04.2017

Pieczone kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek

Nareszcie jesteśmy w domu :) Miło jest wrócić po prawie dwóch miesiącach do własnej (wygodnej) kuchni oraz ulubionych sklepów. Niestety, żeby nie było za różowo, kamper postanowił jednak się zbuntować i dziś trafił do mechanika :( Jutro okaże się czy to coś poważnego (i drogiego). Mamy nadzieję, że to tylko jakieś drobnostki i uda nam się koło soboty wyjechać do Polski. Teraz jednak musimy czekać na wyrok od mechanika, a na odstresowanie najlepsze jest oczywiście gotowanie (choć piwko i wino są w tym również dobre ;)) W Szwajcarii brakowało nam bardzo kaszy jaglanej (mieliśmy ze sobą tylko jedną paczkę, którą szybko zjedliśmy), a w sklepach nigdzie jej nie widzieliśmy (pewnie nawet jakby była, to jej cena by nas raczej odstraszyła). Po powrocie do domu szybko nadrobiliśmy te braki i wczoraj zajadaliśmy pyszną zupkę z kaszą jaglaną właśnie, a dziś powstały kotlety z dodatkiem pieczarek :) Tym razem upiekliśmy je w piekarniku, ale jeżeli wolicie takie z patelni, to nie ma problemu. Wystarczy obtoczyć je w mące, bułce tartej lub płatkach owsianych i usmażyć na oliwie.


Składniki (10 sztuk):
  • 250g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem);
  • ok. 200 pieczarek;
  • 1 cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2-3 łyżki siemienia lnianego;
  • 3 łyżki suszonej natki pietruszki;
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu;
  • 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki;
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego (my mamy jakąś niemiecką, ale w Polsce nie brakuje takich przypraw ;))
  • sól oraz pieprz do smaku;
  • 2 łyżki bezzapachowego oleju kokosowego (może być inny olej).


Sposób przygotowania: 
  • Kaszę jaglaną gotujemy około 15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Gdy zmięknie zdejmujemy z ognia. 
  • Do gorącej kaszy dodajemy posiekaną drobno cebulę, czosnek oraz starte drobno pieczarki. Dokładnie wszystko mieszamy. 
  • Dodajemy przyprawy, siemię lniane, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Gdy masa jest już zimna, lepimy kotlety (dłonie lepiej natłuścić olejem), układamy na papierze do pieczenia, a następnie pieczemy w temperaturze 200°C z termoobiegiem przez około 20 minut. SMACZNEGO :)
 Kotlety zjedliśmy z sosem paprykowym oraz kapustą kiszoną :) 
Przepis na podobny sosik tutaj.



Jakie są Wasze ulubione wersje roślinnych kotletów? Jeżeli jesteście kotleto-maniakami polecamy również inne nasze przepisy:

"Hummusowe" kotlety z kaszy jaglanej i ciecierzycy

Pyszne i szybkie kotlety jaglano-szpinakowe

Kotlety kalafiorowo-jaglane

Kotlety jaglano-grzybowe

4 komentarze:

  1. Wege kotlety z kaszy jaglanej są najlepsze :)
    A już zwłaszcza w towarzystwie takich dodatków, jak u Was ;)
    Dużo zdrowia dla kamperka - mam nadzieję, że uda się go naprawić ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy w imieniu kamperka ;) My również mamy nadzieję, że będzie OK i jeszcze długo z nami pojeździ :)

      Usuń
  2. Jaki jest skład takiej przyprawy do miesa mielonego??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta, której użyliśmy składa się z: soli, gorczycy, papryki, pieprzu oraz czosnku :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...