09.07.2017

Kluseczki bazyliowe

Lubicie różnego rodzaju kluseczki, kopytka, kluski śląskie, knedle, gnocchi...zwał jak zwał, my uwielbiamy wszystkie wersje :) Są ziemniaki, jest mąka, więc musi być dobrze! Kluseczki górą!
Dziś proponujemy Wam wersję z bazylią. Zamiennie można użyć również natki pietruszki lub szpinaku. Polecamy!


Składniki (wyszło nam ok. 50szt.):
  • prawie kilogram ugotowanych ziemniaków;
  • ok.450-500g mąki pszennej;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • spora garść świeżej bazylii (ok.100g); 
  • sól, pieprz.
Sposób przygotowania: 
  • Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy. 
  • Dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną, drobno posiekaną bazylię, pieprz oraz sól. Mieszamy dokładnie, do momentu uzyskania zwartej kuli (można ewentualnie podsypać jeszcze mąką).
  • Ciasto odstawiamy na około 10-15 minut, a następnie dzielimy je na cztery części, z każdej formujemy rulonik, kroimy go na małe kawałki i robimy kluseczki (mogą być okrągłe, podłużne, z dziurką...jak chcecie). 
  • Kluseczki wrzucamy do osolonego wrzątku, delikatnie mieszamy, czekamy, aż wypłyną na powierzchnię wody i po minucie wyjmujemy z wody łyżką cedzakową. SMACZNEGO!
* Podajemy z ulubionym sosem lub duszonymi warzywami.
* Kluseczki są pyszne także drugiego dnia podsmażone na oliwie :)

 Ziemniaczano-mączna kula :)
Kluski zjedliśmy z pieczarkami duszonymi wraz z cebulą, czosnkiem oraz natką pietruszki. 
Proste, ale pyszne!

6 komentarzy:

  1. ja ze śląska jestem, więc kluski i różnego rodzaju kluseczki wręcz uwielbiam :)
    świetny pomysł na dodatek bazylii!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis, muszę przyznać, że nawet nie pomyślałem, żeby dodać bazylię do kluski :) Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  3. czy można zrobić w wersji bezglutenowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast mąki pszennej użyj tylko ziemniaczanej :)Wyjdą takie bardziej kluski śląskie, ale na pewno smakowite ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...